Şampiyonlar Yetiştirir
Şampiyonlar Yetiştirir

ALAADDİN ŞAHİNTEKİN'le KARATE HAKKINDA SÖYLEŞİ

KARATENİN HAYATINIZDAKİ YERİNİ NASIL ANLATIRSINIZ?

Karate-do her şeyden önce bir spordur. Bilinen tanımıyla karakterin, eğitim yoluyla geliştirilmesini amaçlayan bir mücadele sanatıdır. Yol anlamına da gelir. Ben Iğdır doğumluyum ve doğduğum toprakların özelliklerini taşıdığımı düşünüyorum. Ben doğru ve güzel yolu buldum Karate'de. İstanbul’a geldiğim yıllarda (1984) içinde bulunduğum, bana yabancı olan şehir hayatında, kendimi savunma ihtiyacı hissettim. Mücadele sporlarına olan ilgim böyle başladı. O dönemde semtimizde mücadele sporlarında eğitim veren bir spor kulübü açıldı. İlgimin farkında olan amcam; Yakup Şahintekin aracılığıyla bu salona kayıt oldum. Büyük mücadeleler verdim bu yolda yürüyebilmek uğruna. Maddi olsun, manevi olsun bu alanda var olmanın bedeli vardı - vazgeçmedim.

KARATE SPORUNUN, TOPLUMDAKİ YERİNİ NASIL YORUMLUYORSUNUZ?

Topluma geçmeden once bireylerden de bahsetmek gerekir; toplumumuzda disiplin, saygı, hiyeraraşi kavramlarından uzak olan bireyler ne yazık ki azımsanamayacak kadar çok. Toplumumuzda yaşanan huzursuzluklar, sıkıntılar, bunların hepsi, bazı önemli olguların eksikliğinden kaynaklanır. Bu eksikliklerin yansımaları toplumsal boyutlarda karşımıza çıktığında başa çıkılmaz görünürler, fakat bireylere indirgediğimizde bu sorunlarının köklerinin yetişme çağlarına uzandığını görmekteyiz.

Karate'de ise disiplin, hiyerarşi ve saygı bu işin mayasını oluşturur. Olmazsa olmazdır. Hocanıza teslim olmanız gerekir. Haketmediğiniz hiç bir şeyi alamazsınız, karate söz konusu olduğunda. Sabır göstermeyi, istikrarı, otoriteyi ve yenilmeyi öğrenirsiniz. Toplum içinde terbiye dediğimiz kavramı Karate'de birebir uygular, öğretirler.

KARATENİN ÜLKEMİZDE DAHA FAZLA TANINMASI İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR?

Galalar organize edilmeli. Tanıtımı için devletin bu spora biraz daha dikkat yönelterek kamu spotu şeklinde öne cıkarması, faydalı sonuçlar doğurabilir. Bu gibi faaliyetler; her sporda olduğu gibi, refah düzeyimizin gelişmesi için oldukça önemli. Karate'nin okullarda zorunlu ders olarak müfredata eklenmesi durumunda; sigara kullanımı ve obezite gibi sorunlar yok denilecek seviyelere inecektir. Karate hocası; hayatı öğretir. Bedeni, ruhu, enerjiyi, dengeyi, doğayı, aile kavramını öğretir. Biz öğrendiğimiz yerde şekilleniriz. İnsan yaşadıgı toplumun aynasıdır. Karate yaygınlaşsa insanlar gücünü kontrol etmeyi öğrenir. Savaşmak yerini çalışmaya bırakır.

TÜRKİYE’DEKİ EĞİTİM SİSTEMİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?

Anaokulundan başlatarak üniversite çağına kadar olan eğitim süreçlerine Karate eklenebilirse, bunun gençlerimize, disiplin geliştirme ve enerjiyi doğru yerlere yönlendirme anlamında muazzam katkıları olacaktır. Bu dönemlerinde gençlerimizde bulunan fazla enerjiyi doğru yönlendirdiğimizde bir çok sorun ortadan kalkacaktır.

DEVLET LİSESİNDEKİ ÖĞRETMENLİK HAYATINIZA NASIL BAŞLADINIZ?

2005 Yılın’da açıktan okuduğum liseden mezun olduktan sonra Aksaray Üniversitesi’nde Beden Eğitimi ve Öğretmenliği Bölümün’de lisans eğitimime başladım. 2010 Yılı’nda mezun oldum ve dereceli milli sporcu kontenjanından Nahit Menteşe Meslek Lisesi’ne atanarak öğretmenlik kariyerim başlamız oldu. Bu kurumda 3 yıl görev yaptıktan sonra Ataköy Anadolu Lisesi’ne kendi isteğimle tayin oldum. Ve hala Ataköy Anadolu Lisesi’nde öğretmenlik yapmaya devam etmekteyim.

EĞİTİM VE KARATE ARASINDAKİ İLİŞKİYİ NASIL YORUMLUYORSUNUZ?

Eğitim ile Karate iç içe olan olgulardır, çünkü bedeni bilmek nedeni bilmektir. Bu sporu yapan herkes sivil hayatında hangi statüde olursa olsun, öncelikle dojo da bulunduğu duruma göre karşılanır. Öğrendikçe saygınlığınız artar. Birikimin ve eğitimin sabırla ve azimle gerçekleştiğini pekiştirirsiniz. Bu durum, sizden daha eğitimli kişilere saygı duymanız gerektiğini farkettirir. Ayrıca Karate uygulamalı bir eğitim süreci gerektirir. Öğrendiklerinizi defalarca tekrar eder ve karate teknikleriniz gelişirken, kişiliğinizide aynı oranda olgunlaştırır. Bir eğitim disiplini geliştirirsiniz. Dolayısı ile Karate ile hayatın erken yaşlarında tanışan gençler, eğitimin her alanında zorlanmadan düzene uyum sağlayabilirler.

HERKES KARATE YAPABİLİR Mİ?

Kendine inanan, disiplinli olarak hocasına saygıda kusur etmeyen herkes Karate'yi öğrenebilir. Bedensel engelliler için de karate eğitimleri vardır. Örneğin; Dünya çapında tekerlekli sandalye, zihinsel engelli ve işitme engelliler için de karate turnuvaları yapılmaktadır. Türkiye bu anlamda ciddi başarılar elde etmiştir. Bu alanda antrenörlük yapan ve emek verenlerden biri de Alaaddin Club’ın eski antrenörlerinden Feray Koçali’dir.

SİZDEN EĞİTİM ALMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?

Halkalı ve Beşiktaş’ta olmak üzere iki şubemiz var. Karate-do ve Beden Eğitimi dersi almak isteyen herkes bana ulaşabilir. Karate-do ile ilgilenen küçük yaştaki gençlerimiz, Alaaddin Spor Kulübü Derneği (Halkalı), lise çağındaki gençlerimiz ise Ataköy Lisesi’nde beni bulabilirler. 

KARATE İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİZİ ÖZETLEMEK GEREKİRSE?

Karate; temizliğin sembolüdür benim için. Sıfırdan başlayarak yaşadığınız bu eğitim sürecinde art niyet, nefret, korku veya kibir gibi olumsuz duygulardan sıyrılırsınız. Bunlara yer yoktur Karate'de. Temiz bir zihin gereklidir bu sanatı icra edebilmek ve özelliklede konsantre olabilmek için.

Alaaddin Şahintekin'in Hayatı

Alaaddin Şahintekin'in Karate Kariyeri

Alaaddin Şahintekin'le Karate Hakkında Söyleşi